/// Als educatieve tak van het productiehuis Bandido verenigt Filmeducatie.be filmpraktijk en filmvorming. Filmeducatie.be biedt filmlessen en filmworkshops aan voor het onderwijs en verenigingen. Naast ons standaard educatief aanbod werken we ook een programma-op-maat uit voor je school of groep. Als productiehuis stellen we eveneens onze professionele video-opname service ter beschikking tegen een betaalbare prijs. We wensen je alvast veel filmplezier!


nieuws: pagina 1 | pagina 2

/// 6 HUMB maakt videogedicht in Griekenland

17 november 2014

Begin dit jaar won 6 HUMB de EU-videowedstrijd, georganiseerd door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en de Kanselarij van de Eerste Minister. De prijs bestond uit een culturele reis naar Griekenland met de hele klas. Op die reis hebben de leerlingen niet stil gezeten. Met de hulp van Filmeducatie.be maakten ze tijdens hun tocht een videogedicht. Als vertrekpunt kozen ze voor het beroemde gedicht 'Ithaka' van de Grieks-Alexandrijnse dichter K.P. Kavafis. Een uitstekende keuze aangezien dit gedicht handelt over de ware betekenis van op reis gaan. Kavafis' conclusie is dat niet de eindbestemming het belangrijkste is, maar de tocht die daarheen leidt. Het onderweg zijn is het uiteindelijke doel van het leven. Geniet mee van de poëtische mijmeringen van 6 HUMB.

/// Jaarproject film in basisschool

28 juni 2014

Tijdens het afgelopen schooljaar stond de basisschool 'De Zeppelin' volledig in het teken van film. Filmeducatie.be werd gevraagd om het leerkrachtenteam bij te staan om actief met film aan de slag te gaan met de leerlingen. Daarnaast hielpen wij alle klassen van de school om zelf een filmpje te maken, van de eerste kleuterklas t.e.m. het zesde leerjaar. De filmpjes werden achteraf getoond tijdens het schoolfeest. Het werd een gigantisch succes dat zelfs de lokale pers haalde. Niet alleen artistiek, maar ook en vooral educatief zat dit jaarproject uitstekend in elkaar. Dat vond ook Canon, de cultuurcel van het Onderwijs. Via hun projectsubsidiekanaal 'Dynamo 3' ontving de school financiële steun om dit mooie project te realiseren. Hieronder kan je de introfilm van het jaarproject bekijken.

/// 6 HUMB wint videowedstrijd

4 februari 2014

Elk jaar kiest de Europese Unie een jaarthema waarrond debatten, evenementen en activiteiten georganiseerd worden. In 2013 stond het thema 'De rechten van de Europese burger' centraal. In dit kader organiseerde de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en de Kanselarij van de Eerste Minister een videowedstrijd voor alle zesdejaars S.O. van het land. Ook de klas 6 HUMB uit het STK nam deel aan deze videowedstrijd met medewerking van Filmeducatie.be. Zij slaagden erin om met een uitgepuurde visuele vertelstijl - zonder woorden - hun visie op de Europese burgerrechten weer te geven. De treffende pianomuziek werd gecomponeerd door een vijfdejaars leerling. Met deze inzending wonnen ze de hoofdprijs, nl. een reis naar Griekenland met de hele klas. Hieronder kan je 2 versies van het filmpje bekijken: de officiële inzending die volgens het wedstrijdreglement gelimiteerd moest worden tot 90 seconden én de 'director's cut' die een volle minuut langer duurt.


/// filmboek uitgegeven met medewerking van Filmeducatie.be

2 januari 2014

alternate text

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het Internationaal Kinderfilmfestival heeft het Oostenrijkse Pitanga Instituut een lees- en werkboek over film uitgegeven. Het boek heet 'Kino erleben und begreifen - Filmanalyse mit Kindern und Jugendlichen'. Het boek bevat een reeks bijdragen van internationale filmkenners en filmorganisaties (o.a. het Eye Film Instituut Nederland) over allerlei aspecten van film zoals filmdramaturgie voor kinderen, vertelstructuren en montage, angst voor beelden, licht en kleur, ... Ook Filmeducatie.be werd gevraagd om een stuk te schrijven. Onze bijdrage heet 'Wie man ein Drehbuch schreibt' ('Hoe schrijf je een filmscenario?'). De doelgroep van dit boek zijn leerkrachten, ouders en andere volwassenen die graag meer te weten willen komen over filmtaal en/of die concreet aan het werk willen gaan met verschillende aspecten van film. Het boek is immers niet alleen opgevat als een leesboek, maar het bevat ook allerlei oefeningen die men in lesvorm kan gebruiken. Een aanrader! Het boek kwam tot stand onder de vakkundige leiding van dr. Martina Lassacher en Anna Hofmann die ook de drijvende krachten zijn van het Internationaal Kinderfilmfestival van Wenen.

/// Projectweek film

12 september 2013

Al enkele jaren organiseert het KTA Dendermonde een projectweek voor de 2de en 3de graad. Een van de projecten dit jaar was film. In overleg met Filmeducatie.be werd gekozen voor het maken van een korte fictiefilm. Op basis van enkele gegevens (aantal, leeftijd, geslacht leerlingen) en een prospectie van de verschillende opnamelocaties schreef Filmeducatie.be vooraf een haalbaar filmscenario. Geen eenvoudige opgave aangezien het leerlingenpubliek vrij divers was (nl. leerlingen van het 3de, 4de, 5de en 6de jaar SO uit verschillende studierichtingen). Samenwerking, organisatie en doorzettingsvermogen waren dus enkele van de doelstellingen die we hebben proberen te realiseren. Op 2 dagen tijd hebben de leerlingen samen een knappe kortfilm gedraaid. Het gemonteerde resultaat hiervan was al te zien op de opendeurdag van de school. Je kan het filmpje ook hieronder bekijken.

/// Workshop 'een kortfilm maken' in de Veldschool

12 april 2013

De vijfde- en zesdejaars van de lagere school 't Veld in Dentergem draaiden op 1 dag tijd een volledige kortfilm. Filmeducatie.be schreef vooraf een scenario en leerde de leerlingen kennis maken met het opnamemateriaal. De acteerrollen werden verdeeld, beeld en klank uitgetest en het decor klaargezet. De opnames konden beginnen!
Hieronder kan je het resultaat van een intense filmdag bekijken.

/// Multicameracaptatie 'De gildejeugd feest' met Katleen Aerts (ex-K3)

6 februari 2013

De harmonie De Gilde uit Asse vierde onlangs haar 125 jarig bestaan. De Gilde kent een zeer succesvolle jeugdwerking. Naar aanleiding van het feestjaar gaf de Gildejeugd een concert in het cultuurcentrum van Asse. De kers op de taart tijdens het concert was ongetwijfeld het gastoptreden van Katleen Aerts (ex-K3). Filmeducatie.be verzorgde de opnames van dit spetterend optreden. Hieronder vind je alvast een fragment.

/// Sing for the climate

9 november 2012

Op 22 en 23 september zongen tienduizenden mensen op tientallen pleinen in België voor het klimaat. Filmeducatie.be steunt deze actie en heeft een sfeerreportage gemaakt op de tonen van het campagnelied. De reportage kan je hieronder bekijken. Intussen hebben meer dan 380.000 mensen over de hele wereld voor het klimaat gezongen.

/// Workshop 'een kortfilm maken'

30 oktober 2012

Op 29 oktober organiseerde de gemeente Buggenhout een jeugdcultuurdag, een samenwerking tussen de kunstacademie, de bibliotheek en de jeugddienst. Filmeducatie.be verzorgde een van de workshops van die dag. Met enkele jongeren tussen 10 en 16 jaar werkten we de hele dag aan een kortfilm. Na het verdelen van de rollen en het 'herschikken' van het bibliotheekdecor, begonnen we met de opnames. Hieronder vind je het gemonteerde resultaat.

/// 17 juni: dag van de filmeducatie

5 juni 2011

alternate text

Muzes vzw organiseert op vrijdag 17 juni 2011 de dag van de filmeducatie in het CC Ter Dilft Bornem.

Op de Dag van de Filmeducatie worden een aantal workshops en lezingen aangeboden om de leraren met andere ogen te leren kijken naar bewegende beelden, vertrouwd te raken met technieken om de jongeren met andere -betere- ogen te leren kijken naar de bewegende beelden.
Het aanbod van activiteiten richt zich zowel naar leraren basis- & secundair onderwijs, naar leraren kunst, taal & filmeducatie.


Ook Filmeducatie.be zal een aantal workshops verzorgen op deze dag. Voor dit initiatief is er een speciale themawebsite (http://abbandono.be/dag-van-de-filmeducatie/) gemaakt waar je je ook kan inschrijven. Naast lezingen en workshops is er ook een doorlopende vakbeurs waar verschillende organisaties die werken rond filmeducatie, aanwezig zullen zijn.

"/// In de spreekkamer" wint 2de prijs op het 1minuut filmfestival Gent

28 april 2011

alternate text

"In de spreekkamer" heeft de 2de prijs weggekaapt op het Gentse filmfestival "theoneminutes belgian open" in de categorie "de klasminuut". Dit is een filmwedstrijd voor alle secundaire scholen in Vlaanderen. Leerlingen werd gevraagd om een film te maken dat exact 1 minuut duurt (tot op de frame) met ev. gebruik van rechtenvrije muziek. Drie van de vier 1minuutfilmpjes waar Filmeducatie.be advies en logistieke steun aan verleende, werden geselecteerd voor de finaleronde die plaats vond op 27 april in de Sphinx bioscoop in Gent. Uit meer dan 80 deelnemende films en 50 secundaire scholen werd één van die 3 films, nl. "In de spreekkamer" bekroond met de tweede prijs. "In de spreekkamer" munt uit door zijn sobere mise-en-scène en uitstekende vertolkingen. Bovendien geeft de film pas na meerdere visies zijn inhoud volledig prijs.
Bekijk hieronder het filmpje. De overige 1minuutfilmpjes kan je bekijken in onze Videozone.

/// reclamefilmpje "RPH chips met salsa" nu online

15 april 2011

"RPH chips met salsa" is het eindproduct van een workshop, "reclamefilm maken". Enkele enthousiaste vijfdejaars van de Regina Pacis school in Hove hebben, onder de begeleiding van Filmeducatie.be, de hele dag gewerkt aan een korte reclamefilm: script schrijven, script herschrijven, opnames voorbereiden, camera en geluid klaarzetten en ... shoot! Deze workshop kaderde in de seminarielessen van het vijfde jaar secundair waar men enkele weken heeft gewerkt rond film. De reclamefilm zal, samen met andere films, te bekijken zijn tijdens een mini-filmfestival op school, georganiseerd door de leerlingen. Je kan het reclamefilmpje ook hier bekijken.

/// Succesvolle première Kortfilm "10.42pm"

25 maart 2011

alternate text

De première van de kortfilm "10.42pm" op zaterdag 19 maart in GC Gerard Walschap is vlekkeloos verlopen. De zaal zat afgeladen vol. De opkomst was zelfs zo groot dat er te weinig zitjes bleken te zijn. "10.42pm" werd geprojecteerd op groot scherm in een zeer mooie beeldkwaliteit. De talrijke geluidsboxen zorgden voor Digital Surround geluid (DTS).

"10.42pm" is een filmproject van Filmeducatie.be waarbij jongeren de kans kregen om hun eerste stappen te zetten in de filmwereld. Filmeducatie.be heeft, op basis van een acteerauditie, een scenario-op-maat geschreven voor de geselecteerde cast. De acteurs kregen zo de kans om te acteren op een professionele filmset, dankzij het professionele filmmateriaal van het productiehuis Bandido en Elbee Productions. De film werd in postproductie vakkundig afgewerkt in de hoogste HD-kwaliteit en DTS-klank. Daarnaast bood Filmeducatie.be enkele jongeren de kans om zelf achter de camera (gratis ter beschikking gesteld door Bandido) te staan. Zij hebben een aardige parodie gemaakt van de oorspronkelijke kortfilm. De montage van die parodie was ook volledig in handen van de jongeren.

De première van de kortfilm bevatte dan ook een avondvullend programma. Naast de kortfilm en de parodie werden ook stukjes videopoëzie, een making of, een tentoonstelling van setfoto's en de onvermijdelijke bloopers getoond. Na afloop werden onder luid applaus alle medewerkers op het podium gevraagd door onze 3 presentatoren. Het publiek had ervan genoten en wij ook.

Een greep uit de vele reacties op de première kan je hier lezen.


pagina 1
pagina 2
pagina 2
pagina 4