/// Als educatieve tak van het productiehuis Bandido verenigt Filmeducatie.be filmpraktijk en filmvorming. Filmeducatie.be biedt filmlessen en filmworkshops aan voor het onderwijs en verenigingen. Naast ons standaard educatief aanbod werken we ook een programma-op-maat uit voor je school of groep. Als productiehuis stellen we eveneens onze professionele video-opname service ter beschikking tegen een betaalbare prijs. We wensen je alvast veel filmplezier!


/// Musical 'Anastasia'

16 december 2020

Net vóór de 2de coronalockdown slaagde dansschool Easy Moving erin om de musical 'Anastasia' op te voeren. Dit was een primeur aangezien dit de eerste livevoorstelling mét livepubliek was die in Antwerpen kon/mocht plaats vinden. De oorspronkelijke datum van de voorstelling stond eigenlijk in het voorjaar van 2020 geprogrammeerd. Om bekende redenen werd dat uitgesteld. Het was dan ook een grote opluchting dat de musical alsnog in het najaar kon doorgaan, weliswaar in coronamodus. Kort na de voorstelling gingen de culturele centra helaas alweer dicht vanwege de 2de coronagolf. Gelukkig kunnen we nog wat nagenieten dankzij de multicameracaptatie van de voorstelling. Hieronder kan je een fragment bekijken.


/// Project Zuivere Lucht op school

30 november 2020

Vijf Antwerpse scholen werden geselecteerd om deel te nemen aan het InterRegio en Stadslab2050-project ‘Zuivere lucht op school’. Het Xaveriuscollege maakt mee deel uit van dit pilootproject. Een groep zesdejaars probeert in de lessen wetenschappen de luchtkwaliteit in en rond de school in kaart te brengen. Met de resultaten van hun metingen kunnen ze dan aanbevelingen doen voor het lokale beleid.
Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken hebben de leerlingen ervoor gekozen om, met de hulp van Filmeducatie.be, hun wetenschappelijk werk weer te geven via een videoreportage. Ze hebben hiervoor o.m. interviews afgenomen van Tom Meeuws, de Antwerpse schepen van Milieu, en van Peter Vermeulen, de bezieler van de Antwerpse burgerbeweging Ringland.


/// Promotiefilm GO!MAD

6 juni 2020

Net vóór de corona lockdown in het onderwijs draaiden we in opdracht van GO!MAD een promotiefilm waarin we de werking van de school voorstellen. De film is bedoeld voor leerlingen die de overstap maken van lager naar secundair onderwijs.
Nu de film klaar is en vertoond kan worden, keren de leerlingen terug naar school in een heel andere (afstandelijke en zwaar gereguleerde) context. Het doet daarom extra deugd om in de film de leerlingen nog ongedwongen (en zonder mondmasker) te zien werken en spelen. In deze bizarre tijden lijkt het bijna iets van een verre droom…


/// Instructiefilm heropstart scholen

20 mei 2020

Na de corona lockdown en het afstandsonderwijs zijn de scholen terug opengegaan, weliswaar in coronamodus. De directie van het KAD vroeg ons om een instructiefilm te maken om de leerlingen voorbereid naar school te laten terugkeren. We vertaalden de droge veiligheidsvoorschriften (die ca. 20 blz. lang waren) naar een informatieve en licht komische instructievideo. Zo konden de leerlingen, die de school in maanden niet meer gezien hadden, zich iets voorstellen van de nieuwe situatie waarin ze zouden les krijgen.
De instructievideo werd enthousiast onthaald en haalde ook de lokale pers.


/// KOBOS wint ‘#Geef me 1 minuut’ filmwedstrijd

01 maart 2020

Een groep leerlingen uit KOBOS heeft de filmwedstrijd ‘#Geef me 1 minuut’ gewonnen. De wedstrijd, waarover we hieronder al hebben bericht, werd uitgeschreven door Unia. De ingezonden campagnefilm ging aan de haal met de hoofdprijs van 3000 eur. Dat bedrag zal gespendeerd worden aan toekomstige schoolprojecten rond het thema diversiteit en discriminatie.
De bekroonde film heeft een gevoelige snaar geraakt bij heel wat kijkers, ook bij Els Keytsman, de directeur van Unia. Zij formuleerde het als volgt: ‘Het filmpje toont op een heel mooie en pakkende manier dat mensen die het slachtoffer zijn van racisme heel vaak over het hoofd worden gezien … De leerlingen hebben dat in 1 minuut op een ongelooflijk straffe manier in beeld gebracht en dat is toch wel lovenswaardig.’
Hieronder kan je de bekroonde 1minuut film bekijken.

Het winnende filmpje kreeg heel wat media-aandacht, zowel in de schrijvende pers, op sociale media als op TV. De lokale tv-zender RINGTV maakte een nieuwsreportage over het filmpje waarin enkele van de makers aan het woord komen. Via deze link kan je de reportage bekijken.
De bekroonde film is echter de 2de versie van de oorspronkelijke film. Samen met Filmeducatie.be maakten de leerlingen eerst een langere versie, die geen rekening moest houden met de 1 minuutvoorwaarde om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Deze oorspronkelijke versie kan je hieronder bekijken.

Campagnefilm oorspronkelijke versie

/// TRUST-project

14 februari 2020

Alle scholen bieden structurele ondersteuning en zorg aan, al dan niet via zorgleerkrachten, een zorgcoördinator of het CLB. Het atheneum van Dendermonde voegt daar ook een TRUST-werking aan toe. Soms durft een leerling met een probleem de stap niet te zetten naar een leerkracht of de leerlingenbegeleiding. In dat geval kan een gesprek met een vertrouwensleerling een oplossing zijn. De stap naar leeftijdsgenoten neemt een groot deel van de drempel weg om ev. zorgen te delen. Het atheneum heeft een groep leerlingen opgeleid om een luisterend oor te zijn voor hun medeleerlingen. Filmeducatie.be maakte een aantrekkelijke promotiefilm waarin de werking van het TRUST-project wordt uiteengezet.

Promotiefilm TRUST-project

/// Campagnefilms genomineerd voor ‘#Geef me 1 minuut’ filmwedstrijd

22 december 2019

Unia, het interfederaal centrum voor gelijke kansen, schreef in het najaar een filmwedstrijd uit voor alle klassen uit het secundair onderwijs. De opdracht: maak een campagnefilm van max. 1 minuut waarin je stelling neemt tegen racisme en vóór gelijke kansen. Meer dan 100 scholen zijn de uitdaging aangegaan, o.m. KOBOS en KAD. Deze 2 scholen riepen de hulp van Filmeducatie.be in om een project te ontwikkelen rond racisme en andere vormen van discriminatie. Het resultaat van beide projecten werd gesmaakt, want beide scholen zijn genomineerd voor de hoofdprijs. De winnaar zal bekend gemaakt worden tijdens de prijsuitreiking die plaats vindt in Cinéma Vendôme in Brussel. Alle genomineerde films zullen daar vertoond worden in aanwezigheid van de makers.

Campagnefilm KAD

Campagnefilm KOBOS

/// SUDEPDAG

23 oktober 2019

Vandaag 23 oktober is het SUDEPdag. SUDEP staat voor ‘Sudden Unexpected Death with Epilepsy Patients’. Elk jaar sterft een aantal mensen door een epileptische aanval. Vzw Kinderepilepsie organiseerde een gezinsdag in Cadzand om patiënten, familieleden en zorgverstrekkers meer informatie te geven over dit fatale gevolg van epilepsie. Na enkele ontroerende getuigenissen van familieleden kwam Prof. Rainer Surges aan het woord om o.a. de oorzaken van SUDEP te verklaren. Filmeducatie.be maakte een multicameracaptatie van de lezing en verwerkte dit tot een geïllustreerde, informatieve video.

Lezing Prof. Rainer Surges over SUDEP

/// Multicameracaptaties dansshows

10 juli 2019

Tijdens het voorjaar presenteren vele dansverenigingen traditioneel hun jaarlijkse dansshow. Zo ook JayBeeS uit Turnhout en Dansstudio Swing uit Wilrijk. Wij verzorgden de multicameracaptaties van de shows van beide verenigingen. JayBeeS sloot zijn show af met een heel knappe horrorchoreografie waarbij de hyperenergieke dansers verschijnen als zombies op de tonen van Mozarts ‘Lacrimosa’. Bij de show van Dansstudio Swing viel dan weer een knappe melancholische danssolo op die verder gezet wordt in een duo.

Choreografie 'Lacrimosa'

Danssolo '1000 years'

/// Okanproject revisited: Identiteit 2.0

6 mei 2019

Twee jaar geleden hebben we een filmproject-op-maat gerealiseerd op vraag van het Sint-Martinuscollege van Overijse. Samen met het lokale Cultuurcentrum en de steun van Canon cultuurcel (Dynamo3) hebben we toen een film gemaakt over identiteitsvorming bij deze leerlingen die afkomstig waren uit o.m. Roemenië, Palestina, Afghanistan en de Filipijnen. Meer uitleg bij dit project uit 2017 en de film zelf kan je terugvinden verder op deze nieuwspagina (scroll naar beneden).

Twee jaar later stelde de school voor om een vervolg te breien aan dit mooie project. Deze keer hebben we gewerkt aan een drieluik. In het eerste deel stellen de huidige okanleerlingen zichzelf voor aan de hand van een dierbaar voorwerp. Dat vergde veel moed van de leerlingen aangezien ze dit doen in het Nederlands, een taal waarmee sommigen pas sinds enkele weken in contact waren gekomen. In het tweede deel hebben de leerlingen een eigen songtekst geschreven op de melodie van Yevgueni’s ‘Als ze lacht’. Die tekst hebben ze vervolgens ingezongen en verwerkt tot een videoclip. In het derde deel van het drieluik hebben we enkele okanleerlingen opgezocht die 2 jaar geleden hadden deelgenomen aan het project en die nu doorgestroomd zijn naar het reguliere onderwijs. We gingen na hoe ze terugblikken op hun okan-ervaring en over de nieuwe fase in hun leven.

Tijdens de opnames van dit project kregen we bezoek van Canon. Zij waren heel enthousiast over dit project en hebben dit als praktijkvoorbeeld opgenomen in hun communicatie om andere leerkrachten te inspireren. Het artikel dat hierover is verschenen op cultuurkuur kan je hier lezen.

Deel 1: de okanleerlingen stellen zichzelf voor

Deel 2: de videoclip

Deel 3: gewezen okanleerlingen vertellen over hun ervaringen en hun toekomst

/// Showcase dansvoorstelling

27 april 2019

Afgelopen weekends vond de jaarlijkse Showcase plaats van dansgroep ShaMoDo It! Tientallen dansgenres, gaande van Klassiek, Tapdans, Techno, Funky Jazz, Twirling tot Hiphop, passeerden de revue tijdens de wervelende show. Vooraf werd ook een introductiefilmpje gemaakt als sfeerbeeld bij wat zich afspeelt achter de schermen. Hieronder kan je zowel de introfilm als enkele dansnummers van de Showcase bekijken.




/// Sfeerreportage klimaatmarsen

16 maart 2019

Scholieren en studenten komen al weken op straat om een doeltreffend klimaatbeleid te vragen. Filmeducatie.be maakte een sfeerreportage van de grootste klimaatmars ooit die in België werd gehouden. Je kan die hieronder bekijken.

/// Promotiefilm SAT

3 januari 2019

De leerlingen van het 5de jaar Management en Talen van SAT kregen de opdracht om tijdens de opendeurdag hun school voor te stellen via interviews en sfeerbeelden. Filmeducatie.be begeleidde het hele journalistieke proces, gaande van interviewvragen opstellen tot cameratechnieken. Het hele proces mondde uit in een lijvige video van meer dan 16 min. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Dynamo3.


pagina 1
pagina 2
pagina 3
pagina 4